GFT staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Dit afval scheidt u van plastic en restafval en slaat u in een andere container op. Maar wat gebeurt er eigenlijk met al dat afval afkomstig uit de tuin en de keuken. Dat leggen we in dit blog uit.

Wij van Habro Tuinen, hovenier Breda, krijgen natuurlijk veel te maken met tuinafval. Daarom weten wij goed wat er veel met ons afval gedaan wordt, zodra wij dat hebben weggebracht. Van het afval dat wij uit uw tuin halen, wordt namelijk compost gemaakt.

Bekijk onze diensten

Wat is compost precies?

Compost heeft een donkerbruine tot zwarte kleur en is een kruimelig product dat bestaat uit plantaardige resten zoals takken en bladeren. Er zitten enorm veel organische stoffen in compost en dat betekent dat het goed is voor en bodemstructuur. Bij het strooien van compost, wordt er namelijk voeding en organisch materiaal aan de bodem toegevoegd.

Van afval naar compost

Wij brengen uw afval naar een afvalverwerkingsbedrijf. Hier wordt het afval eerst gecontroleerd, zodat men zeker weet dat er geen plastic en dergelijke meer tussen zit. Als het afval eenmaal is gecontroleerd, wordt al het GFT-afval door een grote shredder gehaald en heel erg fijn gemaald. Dit zorgt ervoor dat het afval makkelijker en sneller composteert. 

Nadat het GFT-afval klein is gemaakt, wordt het allemaal op een grote hoop gegooid. Hier blijft het afval vaak zo’n half jaar tot een jaar liggen, hierdoor gaat het afval composteren. Om ervoor te zorgen dat dat proces goed blijft verlopen, wordt het afval regelmatig gehusselt. Zo komt er lucht in de berg en krijgen de bacteriën, die in de berg met afval hard aan het werk zijn om het afval te composteren, voldoende zuurstof. Het composteren is eigenlijk te vergelijken met wat er ook in de natuur, bijvoorbeeld in een bos, gebeurd. Afgevallen bladeren, takjes, dode planten en dieren worden allemaal verteerd door micro-organismen en worden zo omgevormd tot bosgrond. Compost stinkt dan ook niet echt, het ruikt een beetje naar bosgrond.

Als het afval eenmaal volledig om is gezet tot compost gaat het naar verschillende boomkwekers in de buurt, die de compost gebruiken om hun grond mee te voeden.

Meer weten over onze diensten?

Share This