Het hebben van een eetbare tuin is natuurlijk hartstikke leuk. De verschillende planten die u dan in uw tuin hebt kunt u, zodra ze rijp zijn, oogsten en opeten. Wij van Habro Tuinen, hovenier Breda, hebben grofweg gezien drie opties voor het ontwikkelen van een eetbare tuin, in dit blog geven we u daar wat uitleg over.

Een eetbare tuin heeft behoorlijk wat voordelen. Zo kunt u er bijna het hele jaar door lekker mee aan de slag en heeft u altijd toegang tot bijvoorbeeld lekkere seizoensgroenten en planten. Daarbij kun u uw eetbare tuin zo groot maken als u zelf wilt, waardoor u ook zelf kunt beslissen hoeveel werk u aan uw tuin kwijt bent.

Bekijk onze diensten

Het kruidentuintje

Een makkelijke manier om te beginnen met een eetbare tuin, is het kruidentuintje. Een kruidentuin kunt u makkelijk en klein beginnen, zo kunt u al met een kleine plantenbak een heel eind komen. U kunt uw kruidentuin natuurlijk ook een stuk groter aanpakken en uw kruiden in een stuk volle grond planten. Kruiden kunt u grofweg indelen in twee soorten: harde kruiden en zachte kruiden. Harde kruiden zijn meerjarige planten, die de winter met gemak overleven. Zachte kruiden zijn meestal eenjarige planten en gaan vrijwel altijd dood in de winter. Basilicm en dille zijn bijvoorbeeld zachte kruiden. Deze kunt u het beste in een potje bij het keukenraam zetten, dan gaan ze het langste mee.

Wij van Habro Tuinen raden voornamelijk harde kruiden aan voor in uw kruidentuin. Deze zijn makkelijk in onderhoud en kunnen goed tegen verschillende weersomstandigheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan salie, rozemarijn, oregano, tijm en bonenkruid. Natuurlijk komen we u graag helpen met het aanleggen van uw kruidentuin, of geven we u advies over uw kruidentuin.

De moestuin

De moestuin kost net wat meer onderhoud dan de kruidentuin, maar geeft dan ook meer product wanneer u deze goed onderhoud. De moestuin is verder natuurlijk ook goed te combineren met een kruidentuin. Voor de moestuin heeft u ook wat meer ruimte nodig en de aanleg ervan komt wat nauwer. Wij van Habro Tuinen komen u daar graag mee helpen, of nemen u dat werk graag uit handen. Daarbij weten wij precies hoe u het beste uit uw planten haalt. De keuze uit groenten die u in uw moestuin kunt kweken is eindeloos. Populaire groenten zijn courgette, tomaat, pompoen, sla, radijs en wortel. Het voordeel van een grote moestuin, is dat u vaak vrijwel geen groentes meer in de supermarkt hoeft te kopen in de zomer en het begin van de herfst.

Een voedselbos

Wilt u echt groots aanpakken? Dan kunt u aan de slag met een voedselbos. Het voedselbos is een relatief nieuw concept, er is inmiddels zo’n 100 hectare voedselbos in Nederland. Voor een voedselbos heeft u behoorlijk wat grond nodig, een voedselbos is namelijk letterlijk een klein bos. In dit bos plaatsen wij enkel planten die u kunt eten. We zetten hier dus bomen die op verschillende manieren eetbaar zijn (denk bijvoorbeeld aan walnootbomen en kastanjebomen) en plaatsen bijvoorbeeld bramenstruiken en andere planten die u kunt eten.


Wij van Habro Tuinen hebben ervaring met het aanleggen van een voedselbos en weten precies wat hierbij komt kijken. Zo duurt het een aantal jaren voor uw voedselbos echt op volle toeren werkt, aangezien veel van de planten (zoals de bomen) wat langer nodig hebben om volwassen te worden. Daarbij weten wij ook precies hoe een voedselbos moet worden onderhouden. Wilt u meer weten over het laten aanleggen van een voedselbos? Neem dan even contact met ons op!

Meer weten over onze diensten?

Share This