De koude maanden komen er weer aan en het is de tijd van rust voor uw tuin. Voor u is het dan tijd om uw tuin winterklaar te maken, of om die winterklaar te laten maken. Er zijn verschillende dingen waar u dan aan moet denken, wij geven u daar alvast een aantal tips voor. Tijdens het winterklaar maken van uw tuin, ruimt u uw tuin op. Dit zorgt ervoor dat u ook in de winter kunt genieten van een mooie, strakke tuin. In het voorjaar is dan slechts een kleine onderhoudsbeurt nodig en dan is alles startklaar voor het nieuwe groeiseizoen.

Zorg goed voor uw gazon

Het gras blijft groeien zolang de temperatuur boven de 10 graden blijft. Maai uw gras vanaf oktober niet meer te kort. Het is belangrijk dat u regelmatig dode bladeren en dergelijke van het gras af haalt. Dit zorgt ervoor dat uw gras kan blijven ademen en licht blijft krijgen. In de zomer kan een viltlaag in het gras ontstaan. Een viltlaag ontstaat door stukjes afval, zoals restjes afgemaaid gras. Wanneer u een mulch grasmaaier hebt, laat deze het afgemaaide gras verpulverd op het gazon achter, dit dient dan ook meteen als bemesting voor het gras. Het maaien moet dan wel regelmatig gebeuren, zo’n 3 keer in de 10 dagen. Anders ontstaat er te veel restafval.

Dit koekt dan samen tussen het gras en hier gaat mos op groeien. Dit houd zuurstof en belangrijke voedingsstoffen tegen, waardoor uw gras kan vergelen, er schimmels kunnen ontstaan en uiteindelijk dood kan gaan. Om dit tegen te gaan moet u uw gazon verticuteren. Doe dit in maart, wanneer de harde winter voorbij is en het warm genoeg is voor het gras om weer te herstellen. Om voor voldoende voedingsstoffen voor uw gras te zorgen is het ook belangrijk dat u uw gazon in het najaar bemest en eventueel kalk strooit. Kalk strooien doet u van december tot en met februari.

Bekijk onze diensten

Vergeet de najaarse snoeibeurt niet

Veel en bomen rond deze tijd van het jaar gesnoeid worden. Door uw heg nu te snoeien geeft u deze de kans om alweer nieuwe vertakkingen te maken, zo zal uw heg in het voorjaar er mooi vol uitzien. Daarbij ziet een pas gesnoeide heg er een stuk mooier en strakker uit dan wanneer u de hele winter tegen een verwilderde heg aan het kijken bent.

Met het knippen van bloemen moet u opletten. Het verschilt namelijk per bloem of u ze af kunt knippen of niet. Twijfelt u? Bel ons dan eventjes, wij geven u advies of komen u graag ook helpen.

Bloembollen planten

Narcissen, hyacinten, krokussen en tulpen mogen allemaal in het najaar geplant worden. U kunt ze van oktober tot en met november planten. Het is beter om de bollen op een droog moment te planten, zodat er voldoende lucht bij kan komen. Plant de bollen dan twee keer zo diep als de bol zelf.

Hulp nodig bij het winterklaar maken van uw tuin?

Weet u niet zo goed hoe u uw tuin winterklaar moet maken of hebt u geen zin om het werk zelf te doen? Habro Tuinen weet alles van het winterklaar maken van uw tuin en staat altijd klaar om u hiermee te helpen. Geef het werk uit handen en laat het winterklaar maken van uw tuin over aan de vakmensen van Habro Tuinen. Zo kunt u het hele jaar optimaal genieten van uw tuin!

Meer weten over onze diensten?

Share This