Als u eenmaal een mooie tuin hebt laten aanleggen, wilt u natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mooi blijft. Als u uw tuin goed onderhoudt, heeft u daar jarenlang plezier van. Hovenier Breda Habro Tuinen kan u daarmee helpen. U kunt ervoor kiezen om dit maandelijks te doen of wat vaker. Hoe vaker u wat kleine onderhoudswerkzaamheden uitvoert, des te minder tijd u eraan kwijt bent. Tuinonderhoud is echter niet altijd even makkelijk, daarom geven we u in dit artikel de beste tips voor het onderhoud van uw tuin.

 

Weinig onderhoud met een onderhoudsvriendelijke tuin

Wanneer u wel graag een mooie tuin wil, maar hier niet al te veel tijd aan kwijt wil zijn, kunt u wat onderhoudsvriendelijke keuzes maken. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat een onderhoudsvriendelijke tuin vooral veel bestrating bevat. Tegels krijgen natuurlijk in de loop van de tijd ook een groene aanslag die verwijderd moet worden. Daarnaast vinden de meeste mensen het wieden van onkruid tussen de tegels ook niet het leukste om te doen. En is een volledig bestrate tuin toch iets minder sfeervol dan wanneer er ook beplanting is. U kunt de volgende tips in acht nemen voor een onderhoudsvriendelijke tuin:

  • Kies voor planten die het hele jaar door groen blijven of bladhoudend zijn. Er zijn veel verschillende planten die zelfs in het najaar of in de winter hun blad vasthouden. Ideaal, want zo hoeft u het blad ook niet op te ruimen!
  • Kies voor grote groepen beplanting. Het is namelijk een stuk makkelijker om een grote groep van dezelfde planten te onderhouden dan veel verschillende planten die afzonderlijk onderhouden moeten worden.

Het onderhoud van uw tuin in het voorjaar

De dagen worden langzaamaan weer langer en de temperatuur wordt ook wat aangenamer. Het ideale moment om uw tuin een goede onderhoudsbeurt te geven, is in het voorjaar. U begint dan ook met het verwijderen van de tekenen van het najaar. Heeft het bijvoorbeeld flink gevroren, dan kan het zo zijn dat er wat planten daaraan bezweken zijn. Om nog maar niet te beginnen over al het blad dat waarschijnlijk in de tuin, op uw gazon, in de vijver of in de dakgoot ligt. 

Bekijk onze diensten

Tuin onderhouden in februari

Hoewel februari vaak een lastige maand is op het gebied van weersomstandigheden, kunt u zeker al in deze maand beginnen met het onderhoud van uw tuin. Blijven er bijvoorbeeld plassen water in het gazon staan, dan is het verstandig om deze even te bewerken. Ook kunt u uw bladverliezende bomen en struiken terugsnoeien en ontdoen van oude en zieke takken.

Tuin onderhouden in maart

Maart is vaak een belangrijke maand voor het onderhoud van uw tuin. Heeft u een gazon, dan is dit de perfecte maand om het gras te verticuteren. U kunt het eerste onkruid naar boven zien komen, wat u al kunt gaan verwijderen. Bent u van plan om te gaan snoeien, doe dit alleen met de zomerbloeiers. Heeft u een moestuin, dan is dit het moment om te zaaien!

Tuin onderhouden in april

April is de grasmaand en het is dan ook de ideale maand om eens extra aandacht te geven aan uw gazon. Zitten er kale plekken in? Dan kunt u op die plekken bijzaaien. Grenst uw gazon aan klinkers of uw terras, knip dan zeker de overgroeiende grassprieten weg om het gras gezond te houden. Ook het schoonmaken van uw terras kan prima in april. Hoewel er veel middelen zijn die voor alle stenen geschikt zeggen te zijn, is het goed om te kijken naar het soort steen dat u hebt en of er producten zijn die er niet op gebruikt kunnen worden.

Het onderhoud van uw tuin in het najaar

Heeft u in het voorjaar uw tuin goed onderhouden, dan is deze helemaal zomerklaar. U kunt er dan de hele zomer van genieten! Natuurlijk is het wel verstandig om ook gedurende de zomer de tuin te onderhouden, maar dit zijn geen grote werkzaamheden. Wanneer de zomer op zijn einde loopt, kunt u weer beginnen met het onderhoud van uw tuin. 

Tuin onderhouden in september

In september kunt u bijvoorbeeld kale plekken in uw gazon inzaaien. Ook kunt u uw haag snoeien wanneer ze voor dit jaar zijn uitgeroeid. Snoei dan van boven naar beneden en laat de haag aan de onderkant iets breder, zodat het licht ook bij de onderste takken kan komen. In september kunt u ook eventuele fruitbomen en esdoorns, beuken en berken snoeien. 

Tuin onderhouden in oktober en november

Waar u in september de kale plekken in uw gazon heeft ingezaaid, kunt u het gras in oktober ook verticuteren. Hierdoor verwijdert u dood gras en mos en krijgt het gras meer adem. In oktober mag u het gras ook voor het laatst maaien. U mag het gazon in het najaar ook extra bemesten, zodat het genoeg voedingsstoffen heeft om de winter door te komen. In november kunt u geknotte bomen en leibomen snoeien. Daarnaast is het in deze maanden belangrijk om aanslag en algen op tegels te verwijderen. Zo voorkomt u gladde tegels op een regenachtige of koude dag. U kunt de tegels reinigen met een hogedrukspuit of door wat zand te strooien en vervolgens met een heet sopje te schrobben. U kunt onkruid in de voegen verwijderen met een voegenmes of gasbrander. 

Meer weten over onze diensten?

Hulp nodig bij het onderhoud van uw tuin? 

Klinkt het onderhoud van uw tuin als veel werk, heeft u geen groene vingers en wilt u enkel van uw tuin genieten, zonder er zelf al te veel tijd aan kwijt te zijn? Dan kunt u natuurlijk terecht bij Habro Tuinen. We ontzorgen u volledig op basis van een onderhoudscontract. We verzorgen losse snoeibeurten, maken uw tuin winterklaar, maaien uw gras en houden uw bestrating onkruidvrij. Wij werken in de regio Tilburg, Roosendaal, Etten-Leur, Oosterhout, Rijsbergen, Zevenbergen en Zundert. Zo heeft u een stijlvolle tuin waarvan u onbezorgd kan genieten!

Share This