We zien groene daken steeds vaker voorkomen. De daken staan bekend om hun duurzaamheid, maar ze hebben nog veel meer voordelen. Daarbij zijn de daken ook nog eens erg mooi. 

Een groendak is, zoals de naam al zegt, een dak met planten. Vaak wordt zo’n dak met sedum gelegd, maar Habro Tuinen geeft de voorkeur aan een grasdak. Dit komt omdat een gras een inheemse plant is, sedumplanten komen oorspronkelijk namelijk helemaal niet voor in Nederland. Een grasdak voegt daarom veel meer toe aan onze natuur en bijvoorbeeld de biodiversiteit. Een grasdak is vrij gemakkelijk aan te leggen en ook nog eens redelijk onderhoudsarm. Habro Tuinen heeft verstand van zowel het aanleggen van een groendak, als het onderhouden ervan. De voordelen van een groendak zijn enorm, een groendak is namelijk hartstikke mooi en het straalt rust uit. Zo’n grasdak heeft verder natuurlijk nog veel meer voordelen, een aantal hiervan sommen we hieronder voor u op.

Bekijk onze diensten

Subsidie voor een groendak

Allereerst is het handig om even te bekijken of u subsidie krijgt als u erover nadenkt om een groendak te leggen. Bij veel gemeenten is dit namelijk het geval. Een grasdak wordt dan ook meteen een stuk goedkoper, waardoor het nóg aantrekkelijker wordt om een groendak aan te laten leggen.

Een grasdak reinigt de lucht

Een van de meest voordehandliggende voordelen van een groendak is dat het CO2 opneemt, bij een grasdak is dit tot wel vijf keer meer opname van CO2. Een grasdak filtert ook fijnstof uit de lucht, waardoor de lucht in uw directe omgeving dus een stuk schoner wordt. Een grasdak vangt het fijnstof dat door de lucht zweeft en door auto’s en dergelijke wordt uitgestoten. Dit spoelt dan vervolgens met het regenwater naar beneden en het riool in. Dat is hartstikke goed voor de luchtkwaliteit, want fijnstof is erg ongezond. Volgens het Longfonds sterven er jaarlijks zelfs zon 12 000 mensen aan een ongezonde lucht.

Veel wateropname

Water kan steeds minder goed weg. Voornamelijk in steden overstromen de straten regelmatig als het flink regent, omdat de riolen dan overbelast raken. Een grasdak vangt heel veel water op en werkt zo dus als een soort buffer voor regenwater. 

Een grasdak verhoogt de biodiversiteit

Insecten hebben het moeilijk, voornamelijk in de stad, vanwege het gebrek aan diversiteit in planten. Op een grasdak groeien verschillende soorten gras en, net zoals in een gazon, ook andere planten. Dit is enorm goed voor de biodiversiteit, het trekt namelijk veel verschillende soorten insecten aan. Het dak is het hele jaar door groen en heeft door de vele verschillende soorten planten een ruime bloeiperiode. Het is een veilige haven voor vogels en insecten.

Meer weten over onze diensten?

Goede isolatie

Met een groendak zorgt u ook meteen voor een betere isolatie van uw woning, een sedumdak werkt namelijk enorm isolerend. Door de laag aarde en groen bovenop het dak wordt warmte die in het huis wordt opgewekt goed vastgehouden en wordt de kou van buiten goed buiten gehouden. Ook andersom werkt het goed: op warme dagen wordt de warmte buiten gehouden en blijft het in huis langer koel. Daarbij dempt het gras ook veel geluid. Voornamelijk wanneer je in de stad, of in de buurt van Schiphol woont, kan dit erg prettig zijn. 

Share This